Du är här: Startsidan >> Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv.
 
 
November 2007.
 
Fredagen den 2 november.

Idag fick jag rapport om att duvan ännu inte kunnat identifieras. Duvan bor nu tillsammans med ett gäng brevduvor i Storfors.

Fredagen den 18 november.

Idag fick jag rapport från Håkan att duvan nu är avliden. Livet på duvan som drabbats av någom magsjukdom gick tyvärr inte att rädda trots att alla resurser satts in. Duvan har befunnit sig i ett duvslag i Storfors den senaste tiden.

Ingen ägare gick trots stora ansträngningar att hitta.

Då jag nu konstaterar att duvan dragit ur jacket och kanske till och med har det bättre, där den nu är, avskriver jag detta ärende från vidare behandling.

 
Oktober 2007.
 
Onsdagen den 17 oktober 2007.

Mystisk duva i Fisksjön.

Söndagen den 21 oktober.

Jag var hemma hos Håkan och tittade på duvan. På kvällen ringde jag till fyra olika duvexperter i Mölndal, Hyssna, Äsperöd och Svalöv. Ingen kunde svara på vart duvan kom ifrån. Det konstaterades dock att duvan det inte är någon brevduva vi har att göra med. Ej heller är det en vanlig tamduva. Duvan är troligen något man kallar "Praktduva". I så fall har den inte flugit långt. Jag fortsätter efterforskningarna i morgon.

Måndagen den 22 oktober.

Jag fortsatte efterforskningarna. Ett nytt tips från Storfors talar för att duvan är en s.k. höjdflygare. Jag skickade även ett mail till Naturhistoriska riksmuseet och fick efter en stund svaret att de inte visste något om denna märkning.

Tisdagen den 23 oktober.

Jag hade idag ett nytt snack med killen från Storfors. Han var inne på att duvan skulle infångas. Senare fick jag rapport från Håkan att duvan farit vidare. Fortsatta efterforskningar lades därför ned.

Onsdagen den 24 oktober.

Duvan har dykt upp på nytt. Om den är kvar i morgon skall den fångas in. Jag återupptar fallet men går denna gång på sparlåga.

Torsdagen den 25 oktober.

Duvan är nu infångad och på väg till Storfors för att, om möjligt, identifieras.

 
September 2007.
 
Tisdagen den 25 september 2007.

Som fågelskådare får man räkna med att uppleva både ett och annat. Idag blev jag förföljd av en polishelikopter (SE-HPU). Ett fordon jag för övrigt redan har bild på. Döm om min förvåning när jag strax efter blev stoppad av en polisbil. Länsman frågade vad jag höll på med och jag svarade så korrekt och uppriktigt jag bara kunde att jag tittde efter fåglar. Detta tyckte kronans tjänare var ett utmärkt sätt att hjälpa polismakten i deras sökande efter en 63-årig förvirrad äldre herre. Jag gick inte in närmare på vad dom menade med äldre men deras tid kommer. Var så säker. Självklart lovade jag att ställa upp men kan så här i skrivande stund tyvärr konstatera att jag inte kunde bidra till mannens återfinnande. Jag hoppas polisen lyckas bättre i sitt arbete. Var och hur skall detta kommer att sluta eller gör så det inte det. Jag har nu blit inlåst på soptippen, tagen av polisen, varit hårt ansatt av lokalbefolkning, motorhaveri, torka, översvämning, svält, fattigdom mm.

 
 
Juli 2007.
 
Torsdagen den 5 juli 2007.

Idag lade jag den 1 000:de fågelbilden i fotoalbumet.

 
 
Juni 2007.
 
Lördagen den 2 juni 2007.

Bild på ett Vildsvin   På Gälleråsen fick jag, lördagen den 2 juni för första gången se ett vildsvin i vilt tillstånd. Dessutom hade jag turen att få några riktigt hyfsade bilder på grisen. Jag har gjort en snabb uppskattning. Grisens längd är ca: 170-180 cm och höjden är: 85-90 cm. I så fall är det en galt på i runda slängar 120-130 kg. Bilden togs på 638 meters avstånd från målet. Se fler bilder

 
 
Maj 2007.
 
Lördagen den 26 maj 2007.

Vid Mosserudstippen där jag denna dag höll mig på utsidan för att undvika att bli inlåst vilket jag blev senaste gången, fanns inte mycket till rörelse. Jag noterade i alla fall att en större hackspett var i farten. Efter en stund kom den så och satte sig på en fågelholk. Hackspetten körde in huvudet i holken, och som det såg ut, snodde runt med huvudet där inne. Min första, spontana, tanke var att den kanske bodde där och nu matade ungarna. Snabbt fick jag tänka om då hackspetten flög iväg till nästa holk och upprepade proceduren där. I den tredje holken fich den tag på en liten fågelunge, som den flög iväg med. Troligen var detta en talgoxe, blåmes eller svartvit flugsnappare.
Denna iakttagelse påminde mig om hur grym naturen kan vara. Jag hade heller inte klart för mig att hackspettar kan vara så grymma. Nu vet jag.

Onsdagen den 16 maj 2007.

Svar har nu inkommit från Helsingfors Universitet angående den andra av de halsbandsmärkta sångsvanarna (2S39) som jag såg på Gälleråsen den 9 mars. Rapporten är på 2 fulla A4-sidor och jag skall kort redogöra för innehållet. Svanen är född i trakten kring Merijärvi, Oulu, i Finland 1995. Den fångades den 25 augusti, efter att ha lämnat boet, för hand av Ari Kakko. Svanen var fullt frisk och vägde 5 400 gram. Vinglängden var 186 mm. Därefter har svanen setts/rapporterats 21 gånger. Första gången var i oktober 1995 då den sågs i Pyhäjoki/Finland. Därefter gick resan till Jylland/Danmark där den tydligen stannade fram till februari 1997. Från 1997 och fram till februari 2004 har svanen varit på olika platser i Finland. Den 15 och 20 mars 2004 har svanen setts i Örebro län. Troligen är detta vid Tysslingen. I april 2005 sågs svanen i Muhos/Finland. Jag såg den här på trakten den 9 mars. Den sensaste kända observationen är från den 7 april och visar att svanen nu är tillbaka i Muhos/Finland.

 
April 2007.
 
Lördagen den 21 april 2007.

Svar har nu inkommit från Helsingfors Universitet angående en av de halsbandsmärkta sångsvanarna (6S28) som jag såg på Gälleråsen. Då rapporten är på 2 fulla A4-sidor skall jag här kort redogöra för vad som stod. Svanen är i trakten kring Åbo i Finland 1986. Den fångades för hand av Asko Puro, var fullt frisk, är en hane och vägde 7 100 gram. Vinglängden var 405 mm. Därefter har svanen setts/rapporterats 33 gånger. Första gången var i december 1996 då den sågs i Norfolk/England och stannade kvar där till mars 1997. Resan hade då gått tillbaka till Tavastkyro i Finland. Nästa tur gick i mars 1998 till Jylland/Danmark. I april 1999 sågs den i Ikalis/Finland men flyttade direkt till Tavastkyro där den har stannat fram till den 16 april 2001. Under åren 2002 och 2003 finns inga rapporter. Den 28 mars 2004 har den setts någonstans i Örebro län. Svanen återvände till Tavastkyro under april 2006 och sågs alltså senast (såvitt jag känner till) av mig på Gälleråsen den 11 mars 2007.

 
Fredagen den 6 april 2007.

  Fredagen den 6 april slog räkneverket över till 10 000 besök på denna sida. Besökare från 10 länder har varit inne på denna sida. Dessa är:

1. Sverige, 9 983 st.
2. Norge, 7 st.
3. Danmark, 5 st.
4. U S A, 4 st.
5. Nederländerna, 4 st.
6. Finland, 4 st.
7. Tyskland, 2 st.
8. Belgien, 2 st.
9. Schweiz, 2 st.
10. Marocko 1 st.

 
Mars 2007.
 
Onsdagen den 21 mars 2007.

  Under onsdagen inkom rapport om att Mandarinand (Aix galericulata) siktats i Svartälven. Denna art har, vad jag känner till, endast setts två gånger (1969 och 1983) tidigare i Karlskoga. Fågeln sågs i kröken nedanför kolonistugorna men rör sig enligt uppgift upp och ner i älven.

Fakta: Mandarinanden blir 41 till 49 cm lång. Hanen är färgrik med flerfärgad hängande nacktofs, orange "skägg" och ett par orange "vingsegel", som utgörs av de innersta armpennorna, vilka är förlängda och har kraftigt breddat fan. Honan är, liksom hanen utanför häckningstid, gråbrunspräcklig med vit ögonring. Arten häckar ursprungligt i östra Asien men har införts som prydnadsfågel i många länder och häckar i bl.a. Storbritannien. Mandarinand har unik kromosomuppsättning och kan därför inte korsa sig med andra änder.

 
 
Lördagen den 10 mars 2007.

Bild på 2 stycken märkta 
sångsvanar  På fredagen såg jag årets första flock av sångsvan på Gälleråsen. I flocken som bestod av 55 stycken individer Bild på 2 stycken märkta 
sångsvanar fanns det två stycken som var märkta med blåa halsringar. En hade beteckningen 6S28 och den andra 2S39. Jag lade ut en bild med en fråga på nätet om vad denna märkning kunde tänkas betyda och fick följande svar:

Klicka på högra bilden för att se den i ett större format.


Bokstaven S visar att svanarna är märkta i Finland. Rapportera fynden till elmu_ren@cc.helsinki.fi så får du veta mer.

Dan Mangsbo


Hej Yngve!
Bakom den kryptiska adressen elmu_ren finns Ringmärkningsbyrån vid Helsingfors Zoologiska Museum. Den finländska motsvarigheten till vår Ringmärkningscentral vid Riksmuseet i Stockholm, har den goda servicen att du kommer att få veta allt om hur dessa två sångsvanar har häckat, flyttat och övervintrat tidigare år SAMT (!) du kommer att få information om svanarnas vidare öden i livet framöver! Under mina 30 år på Åland kontrollerade jag en del sångsvanar med halsring (de har en vanlig ring runt en tarsen också) och deras liv är mycket mer spännande än vad vi tror!

Göran A, södra Öland (sedan våren 2003)


För alla intresserade:
Det finns en nästan heltäckande hemsida på nätet (på engelska) om olika färgríngar och liknande märkningar, som görs på fåglar i Europa.
Kolla in http://www.cr-birding.be/
Som vanligt är all blåtext klickbar, så vill man ha info om t.ex. sädgäss med GUL halsring - klicka på Geese, sedan på Bean Goose och slutligen på YELLOW!

Göran Andersson


Jag har nu skickat mail till Helsingfors Zoologiska Museum med fakta som jag har och ser nyfiket fram emot att få svar därifrån. När jag får svar kommer jag att lägga ut dessa på denna sida.


Svar. (Inkom den 12 mars, klockan 07:39).

Dear finder of a ringed bird,
Your e-mail was successfully received: thank you for your information on two of our neck-ringed birds. Our official thank-you-letters will be delivered to you by ordinary mail.

With best wishes,
Jukka Haapala
***************************************
Ringing Centre
Finnish Museum of Natural History
Zoological Museum
P. O. Box 26
FI-00014 University of Helsinki
Finland
tel. +358-9-19128847
fax. +358-9-19144441
email: elmu_ren@cc.helsinki.fi
http://www.fmnh.helsinki.fi/birdring/
***************************************

 
Februari 2007.
 
Fredagen den 16 februari 2007.

Bild på min skådarkomis Ludde   Idag vill jag ge mina stora gratulationer till min skådarkompis Ludde som uppnått den ansenliga åldern av 14 år. En ny kudde, kontanter och godis mottogs med stor iver och glädje. På kvällen firade vi med lite god mat och ett glas rödtjut. På bilden ses Ludde när han öppnar sitt paket.

 
Lördagen den 3 februari 2007.

Jag åkte idag, runt lite i vårt natursköna landskap. För att ytterligare förstärka naturskönt gav jag samtidigt ett nytt ansikte åt ornitologin. På Karlskoga soptipp parkerade jag bilen innanför grinden så att jag inte skulle stå i vägen för någon. Flera personer rörde sig på området så jag tog för givet att detta var personalen. Jag tog fram tuben och studerade ett antal Korpar under några minuter. När detta var klart, packade jag ihop, satte mig i bilen och skulle åka hem. Döm om min förvåning när det stod klart för mig att jag var inlåst, en lördagseftermiddag, på Karlskoga soptipp. På Biomalanläggningen fanns en road men förstånde personal som öppnade grinden så att jag kunde fortsätta min resa.

 
 
December 2006.
 

Måndagen den 18 december.

Bild på mig Ludde, Stefan och mig Bild på publiken   Ludde och jag såg och fotograferade idag en Ökenstenskvätta vid Källmodammen.

Tisdagen den 19 december.

Ett riktigt pådrag drogs igång under tisdagen. Detta det första fyndet i Värmland. 30 stycken bilar och ett 70-tal personer fanns på plats. Tyvärr visade sig inte fågeln på hela förmiddagen. Frågan är vart den tagit vägen? Har den frusit ihjäl, satt den still eller har den dragit iväg. Detta är en fråga som kanske aldrig blir besvarad. Dokumentationsbilderna finns i alla fall kvar.

Bild på skådarna

 
November 2006.
 
Nyheter Torsdagen den 30 november.

Timsbron/Karlskoga kommun.
Ludde och jag var på hemresa från Lunedet. Från gärdet innan man kommer fram till pumpstationerna fick jag se en, vad jag först trodde vara en Fjäll eller Ormvråk. Mycket snart konstaterade jag att så stora vråkar finns inte. I varje fall inte här, Jag konstaterade snabbt att detta måste vara en Kungsörn. Snabb högersväng in på grusvägen, upp på kullen, fram med kameran, ut ur bilen och så fick jag i alla fall en eller möjligen två bilder på denna mycket pampiga fågel. Väl hemma och med god hjälp från Stefan Göransson, artbestämdes Kungsörnen till en Havsörn. Vad som är grädde på moset är att Havsörnen blev nummer 100 av plåtade arter i Karlskoga kommun. Dessutom var denna observation ett nytt Karlskogakryss (155) och tillika nytt Värmlandskryss (159) för mig.

Nyheter Fredagen den 24 november.

Kyrkviken/Storfors kommun.
Idag ställde jag och Ludde resan till (Ullvettern) Kyrkviken. Ute på en sten satt en Storskarv, Längre ut sam en Havstrut och på land gick 5 stycken Sångsvanar. Långt ute i sjön sam en stor mängd fåglar. Jag hade på grund av det stora avståndet svårt att artbestämma medlemmarna i flocken. Vid en snabb approximation fastställde jag antalet till någonstans mellan 400 och 500 stycken individer. Jag ringde Stefan Göransson som med hjälp av karta kunde ge en vägbeskrivning till nästa ställe som vattnet kunde ses. Snabb omgruppering med bil en kilometer västerut. Jag hade turen att de hela flocken komma inflygande och landa i vattnet utanför mig. Nu gick artbestämningen klockrent. Imponerande att se så många Storskrakar på en och samma gång.

Fredagen den 10 november.

Grönfeltsudden.
Idag gjorde jag en snabbtur ner till Gröfeltsudden för att rasta Ludde. Döm om min förvåning när jag fick en Sädesärla (Motacilla alba alba) endast några meter ifrån mig. Snabbt upp med telefonen för att dokmentera denna sena observation. Fågeln såg frisk och rask ut där den trippade fram och tillbaka på grusplanen. Efter en stund tröttnade den på mig och begav sig upp mot Boforsområdet. Att få se en Sädesärla vid denna tid på året och på dessa breddgrader är mycket ovanligt men inte på något sätt unikt. En och annan Sädesärla observeras i Värmland under december - februari.

Onsdagen den 1 november.

Sandviksbadet.
I den hårda blåsten och bitande kylan som drog in över vår lilla kommun åkte jag ner till Sandviksbadet för att fylla på förrådet av månadskryss, Kanske skulle jag till och med kunna fixa ett eller ett par nya årskryss också. Säg den glädje som varar. Av sandrevlarna syntes inte ett spår. Den senaste tidens regnande har fyllt upp sjön så till den milda grad att revlarna står under vatten. Undrar hur det går med Stefans drivved? Jag får hoppas att träbiten satt ordentligt fast. Dagens kryss inskränkte sig där till 2 fiskmåsar och 2 Gråtrutar.

 
Oktober 2006.
 
Fredagen den 27 oktober.

Spetsbergsgås vid Lunedet.
Jag fick på förmiddagen ett SMS från Stefan Göransson som förtäljde att 26 stycken Spetsbergsgäss fanns vid Lunedskorsningen. Ludde och jag drog iväg vid halv 12-tiden. Gässen fanns kvar. Dessa visade sig dessutom vara några riktiga linslusar då de traskade ett hundratal meter närmare när de fick se att jag kom. Jag fick några riktigt hyfsade bilder som ni kan se i mitt fotoalbum. Tack Stefan för den informationen.

Onsdagen den 18 oktober.

Så var jag igång igen.
Att sidan legat nere ett tag beror inte på mig. ComHem som förra veckan uppdaterade sina servrar såg till att spärra min möjlighet att komma åt ComHem:s server via FTP. E-posten har dock fungerat. Det är mycket tragiskt att ett sånt stort bolag gör missar av denna karaktär. Enligt ComHem var detta inte konstigt på något vis. Att 50 stycken av 2 000 000 kunder råkar illa ut får man räkna med enligt ComHem:s kundtjänst. ComHem har i alla fall bett om ursäkt samt kompenserat mig med 15:00 kr/dag för den tid sidan legat nere. Vad som retar mig är att jag skall vara en bland 2,5 promille som blir drabbad. Vänder man på denna matematik är sannolikheten lika stor som att vinna 5 miljoner på BingoLotto.

Tisdagen den 17 oktober.

Salskrake i Fisksjön. Ludde och jag åkte på middagen till Fisksjön för att om möjligt, fotografera Tofsmes och Stjärtmes. Jag började med att titta ut över sjön och fick se en fågel jag inte direkt kunde artbestämma. Väl tillbaka till bilen kunde jag genom fågelguiden få bekräftat att det rörde sig om en Salskrake (Mergus albellus). Senare på eftemiddagen var Anders Andersson och Stefan Göransson på plats och konstatera att artbestämningen från min sida varit korrekt. Senast jag såg Salskrake i fisksjön var den 25 april 2002.

Se Stefan Göransssons bilder. Hämtat från SVALAN.

 
September 2006.
 
Torsdagen den 7 september.

Pilgrimsfalk på Gälleråsen. Jag åkte till Gälleråsen för att träffa Anders Andersson och utbyta några kloka ord. I korsningen, upp till motorbanan, fann jag Anders som tyckte det var konstigt att inga fåglar fanns kvar på gärdet. Under tiden jag spanade in några Grågäss såg Anders en Pilgrimsfalk (Falco peregrinus) som satt och kalasade på en nyslagen Tofsvipa. Detta var troligtvis förklaringen till avsaknaden av andra fåglar. Under en halvtimma fick vi nöjet att betrakta denna vackra fågel som inte besöker oss varje dag. Detta var min första obs av Pilgrimsfallk i Karlskoga kommun.

 
Augusti 2006.
 
Söndagen den 20 augusti.

Roskarl på sandrevlarna vid Sandviksbadet. Jag fick på Lördagskvällen ett SMS att en Roskarl (Arenaria interpres) traskade omkring ute på sandrevlarna vid Sandviksbadet. Tyvärr fanns ingen möjlighet att besöka nämnda lokal vid denna tidpunkt. P söndagsförmiddagen åkte Anders Andersson och ner till Sandviken för att om möjligt få syn den lilla krabaten. Inte ett spår syntes. Däremot gick där en Vitkindad gås tillsammans med Kanadagässen vilket i alla fall gav ett nytt Karlskogakryss som plåster på såren. Vid 18-tiden ringde Stefan Göransson och berättade att nu var Roskarlen där igen. Jag hämtade Anders och en ny, snabb, resa till Sandviken startade. Denna gång hade vi glädjen att få se denna, för Karlskoga unika fågelart. Arten har endast Rapporterats till Svalan tre gånger tidigare i Karlskoga kommun (1985, 1986 och 2003). Detta innebär förstås inte, att fler skådare sett nämnda art.

Lördagen den 5 augusti.

Jag noterade vid morgonkaffet på balkongen hur tyst det var. Snabbt insåg jag att Tornsvalorna som kört runt och kvittrat sedan dom anlände till Lötgårdarna den 8 maj nu har tagit sitt pick och pack och rest tillbaka till Afrika. Tornseglarna återfinns vintertid huvudsakligen söder om Sahara. Då jag första gången såg Tornseglarna var dessa ca: 20 stycken till antalet. Efter några dagar minskade detta antal till hälften för att efter tre veckor vara fullt antal i luften igen. Ungarna som har tillbringat 5 veckor i boet gjorde att himlen var full av fåglar. Dessa ungar drar iväg nästan omgående då de får klara sig själva så fort de lämnar boet. I år blev det 74 dagar som vi fick tillsammans. Nu är det bara 291 dagar kvar tills dess vi ses igen.

Fredagen den 4 augusti.

Delmål uppnått. Nu är ytterligare ett delmål uppnått. Fotoalbumet innehåller nu mer an 100 arter. Noga räknat 101 stycken. Nästa mål blir att komma upp i 150 stycken arter. Detta mål kanske inte kan uppnås i år men måste ses som en klar möjlighet inför 2007.

Torsdagen den 3 augusti.

Excursion till Rysjön/Kvismaren. Anders Andersson och jag tog en tur till Kvismaren och Rysjön. Detta blev en sann upplevevelse. Vi här hemma är glada om vi får se en eller två individer av samma art. Vid Rysjön fanns 50 till 500 av samma art. Vi räknade exempelvis in ca: 400 st Grågåsar, 60 st Gråhägrar, 150 st Grönbenor och 15 st Enkelbeckasiner för att nämna några arter. Nya kryss blev Smådopping och Gråhakedopping. Ytterligare 4 årskryss kunde läggas till handlingarna. Besöket gav 39 kryssade arter.

 
Juli 2006.
 
Måndagen den 17 juli.

Spovsnäppa (Calidris ferruginea) ute på Gälleråsen. Lasse Lundmark och jag tog på måndagskvällen en tur ut till Kemab:s anläggning på Gälleråsen. Vi hade bara varit där ca: 10 min när 2 stycken adulta Spovsnäppor dök upp. Detta är det tredje fyndet som någonsin rapporterats in till Svalan i Karlskoga kommun. De två tidigare är 2004 och 1992. Detta innebär förstås inte, att fler skådare sett nämnda art.

Torsdagen den 13 juli.

Ängspiplärkan verkar nu ha kommenterats färdigt på nätet. Utifrån de kommentarer som gjorts drar jag slutsatsen att Ängspiplärkan får fortsätta att vara en sådan. Jag vill här och på detta vis tacka de personer som lade ner så mycket tid på min bild. Bilden har setts av 238 unika personer.
Följande kommentarer gjordes:

 • Är det bara jag som får Fältpiplärke-känsla på denna bild? Det är antagligen bildens kvalitet som gör det. Jag tycker ögonbrynstrecket talar mot ängspip! Hade någon kommit med denna bild och hävdat att den föreställde fältpip hade iaf jag inte sagt emot... Sen såg ju Yngve två fåglar så det lär u inte varit fältpip, men ändå! Kan någon kunnig kommentera artkaraktärerna?
 • Jag är oerhört tacksam för kommentaren. Jag kan tillägga att fåglarna befann sig på öppen betesmark ganska långt från skog. Jag är samtidigt osäker på om dessa två arter lever i samma biotoper eller ej. Jag ser därför fram emot fler kommentarer om denna bild.
  Yngve Nilsson
 • ögonbrynstrecket tallar absolut för fältpip.. även den relatift ostreckade kroppssidan tycker jag talar för juvenil fältpip, ängspipen brukar ju vara ganska grovt streckad. men på grund av bildens kvalitet så är det svårt att vara säker..
 • Fågeln på bilden kan inte vara annat än en fältpiplärka, trots kvalitén. Grattis!
 • Adult fältpip kan uteslutas på flankstrecken och juvenil fältpip på relativt jämnfärgad rygg. Dessutom borde väl lokalen och antalet även det i stort sett utesluta fältpip helt, finns det överhuvudtaget några fynd i värmland innan?
 • Givetvis har vi haft fältpipar även i Värmland! Tex Backatjärn, Björken/Backatjärnsomr maj 2004... Ang fågeln på bilden så borde mörk tygel synas (mer distinkt än på bilden) om det vore en fältpip.
 • Ja, det senaste är en vid Backatjärn utanför Sunne 12-13/5 2004.
 • Noterade även tidigare avsaknaden av tydlig tygel men antog att detta endast var ett resultat av vinkel, ljus och dålig bildkvalité. Flankstrecken var något som jag i all hast faktiskt missade, tyckte den såg ut att helt sakna dessa. Den nya bilden som ligger ute nu gör det dock lättare att utesluta fältpip.
 • Ovanstående kommentar skickades av misstag från fel inlogg.
Torsdagen den 6 juli.

Stripgås (Anser indicus) i Kyrkviken. Väster om Bjurtjärns kyrka i Storfors kommun gick flera, stora, flockar med Kanadagäss. I en av flockarna fanns Stripgåsen. I en annan flock gick en Vitkindad gås. Överallt kunde Grågäss ses. Cirka hälften av alla individer var ungdjur.

Under eftermiddagen har min bild på Ängspiplärkan kommenterats på nätet. Om bilden föreställer en Fältpiplärka eller en Ängspiplärka skall jag låta vara osagt. Jag skulle vilja att fler kommenterar bilden. Om jag har fel verkar det ju i alla fall vara åt rätt "håll" denna gång. Det skall bli intressant att följa upp detta.

Måndagen den 3 juli.

Kornknarr (Crex crex) i Fisksjön. Jag fick under söndagskvällen tips om att Kornknarr fanns vid Fisksjön. Jag åkte dit och 20:37 satte den igång sitt "errplande" läte. Trots att den endast befann sig några meter ifrån mig gick den ej att se. Lyssnade fram till klockan 21:00 då jag var tvungen att resa vidare.

 
Juni 2006.
 
Söndagen den 25 juni.

Idag var det en riktig höjdardag. Anders Andersson och jag åkte till Träfors i förhoppning att få se den Mindre Skrikörnen som har varit där ett tag. När vi kom fram var ett par från från Varberg redan på plats. Efter ca: 20 minuter fick vi se att fågeln satt i ett träd ca: 250 ifrån oss. 100 meter ifrån oss gick även en Fasan (Mitt första Värmlanandskryss). Vi åkte vidare och vid Kummelöns naturreservat såg jag Steglits för första gången.

Söndagen den 4 juni.

Idag kunde vi, vid Fisksjön, för första gången se Sångsvanarna med ungar. I år blev det tre stycken små duniga ungar. Under eftermiddagen sam hela familjen runt ute på det stora vattnet.

 
Maj 2006.
 
Fredagen den 26 maj.

Under fredagen åkte jag och min familj till Vingåker och Örebro. Väl i Örebro passade jag på att åka ut till Oset. Där hade jag turen att slå rekord med 3 stycken förstaobsar på en och samma dag. Först blev Pungmesen. Därefter följde Flodångare och till sist Näktergal.

Söndagen den 7 maj.

Våren är här med sol och värme. Vadarfåglarna ramlar ner vid Fisksjön i ungefär samma takt som vi är vana vid att snön gjorde i vintras. Nu kan t.ex. Gluttsnäppa, Svartsnäppa, Grönbena, Rödbena, och Enkelbeckasin skådas. Mindre och Större strandpipare kan ses om man har tur. Rovfåglar som Fiskgjuse och Brun kärrhök blir allt mer aktiva.

 
April 2006.
 
Torsdagen den 20 april.

Så var jag då på gång igen efter det att min hårddisk pajade. Datorn kunde inte ha valt ett bättre tillfälle att djävlas med mig. Mitt under den mest hektiska skådarperioden valde hårddisken att lämna in. Nu har jag efter många timmars slit återställt allt och är nu på gång att lägga ut allt material som jag hämtat in. Ännu finns många fel och brister på sidan men nu börjar jag finliret.

Söndagen den 9 april.

Bild på en Mindre sångsvan

Mindre sångsvan på Gälleråsen.

Pippin gick bland 209 stycken Sångsvanar på fältet vid Timsälven.

 
Mars 2006.
 
Onsdagen den 22 mars.

Bild på en Råka

Råka på Näset.

Jag såg under onsdagen på nytt en Råka som satt tillsammans med Kråkor. När Kråkorna flög iväg satt Råkan snällt kvar. Ingen tub och ingen kikare. Jag fick istället plåta direkt med kameran upp mot himlen med 3x optisk zoom. Därav den något otydliga bilden.

Bild på ett utedass