Du är här: Startsidan >> Obs-noteringar>> Sensation


Karlskoga Tidning. Onsdagen den 20 december 2006.
 

Ornitologisk sensation i Källmo.

   På måndagens eftermiddag siktades en mycket ovalig fågel vid Källmodammen. En Ökenstenskvätta hade förirrat sig dit och det var första gången den siktats i Värmland. På tisdagens morgon hade ett 60-tal skådare samlats i Källmo, den mest långväga hade kört från Ystad under natten.

Yngve Nilsson fick en toppdag i sitt fågelskådarliv på måndagen. En Ökenstenskvätta som vanligen häckar i öknar och halvöknar och på stäpper i Nordafrika, Mellanöstern och stora delar av Asien, hade förirrat sig till Källmodammen i Karlskoga.
   Yngve och hunden Ludde, som nästan alltid följer med husse på hans fågelskådningar, lyckades inte bara se utan också fotografera den rara fågeln.
   -Det är uppenbarligen så att något gått snett säger Yngve Nilsson som också på tisdagsmorgonen är ute i Källmo för att försöka få en glimt av Ökenstenskvättan. Den här fågeln ska inte vara i de här trakterna, den klarar sig nog inte länge här heller.
   I den här frågan får han medhåll av Björn Ander, en annan ivrig fågelskådare som bor i Malmö men just nu är i uppväxttrakten för att fira jul.
   Den här fågeln är insektsätare, säger han. Rent fysiskt klarar den nog kylan, ökennätterna kan vara kalla, men hittar den inte mat är det kört.
   Yngve Nilsson håller sig mest i hemmatrakterna när han skådar och därför tycker Björn Ander det är extra roligt att han fick se denna långväga och ovanliga gäst.
   -Jag har varit på den här lokalen 124 gånger i år, berättar Yngve Nilsson. Hittills har sett 94 arter här, målet är förstås 100.

Spridda skådare
   Fågelskådarna är spridda runtom Källmo gård, ute på gärdena, nere i skogskanten, men ingen Ökenstenskvätta syns till. På måndagen var den mycket aktiv under den tidiga eftermiddagen, runt 14-tiden så hoppet är inte ute för alla dem som kommit.
   -Kanske har den flugit in i lagården under natten säger Stefan Göransson som även han är fågelskådande Karlskogabo. I gödselstacken finns ju också möjligen mat åt den , man kan ju hoppas.
   Enligt Björn Ander, som kontrollerat fyndstatistiken, siktades den första Ökenstenskvättan i Sverige under det tidiga 1960-talet, och fram till 2003 sågs den ytterligare 32 gånger. Mellan 2003 och idag har kanske två-tre till setts, men aldrig förut i Värmland. Måndagens upptäckt är alltså inget mindre än en sensation för fågelskådarna i landet.
   -Han som åkt från Ystad är ursprungligen från Karlstad berättar Björn Ander. Han har också en Värmlandslista med skådningar, så han vill gärna se den här Ökenstenskvättan.

Vuxen hanfågel
Jag har nog bara sett något som liknar detta en gång i Karlskoga, säger Yngve Nilsson. Det var för många år sen när två Blåkråkor siktades i Aggerud. Då var det bilar överallt, och skådare som sprang omkring.
   Fågeln som varit synlig i Källmo är en utfärgad hane och det betyder att den är fullvuxen och har fått alla färger. Magnus Köpman från Karlstad, är en av alla de utsocknes som kommit för att försöka få en skymt av fågeln.
   -När något sådant här händer kan man räkna med att det blir så här säger han och visar på alla bilarna. Jag hoppas att fågeln sitter och kurar någonstans och kommer fram framåt eftermiddagen.
   Ofta är det så att de småfåglar som förirrat sig bort från sina vanliga trakter inte klarar sig. För ungefär fem år sedan var det två stycken som överlevde en vinter i Sverige.
   -Men det var vid Hallandskusten, säger Björn Ander som kollat upp saken. Där finns insekter i tången vid havet, då kan det gå.

 
Karlskoga Tidning. Torsdagen den 21 december 2006.
 

Ovanliga fågeln borta.

   Den Ökenstenskvätta som siktades vi Källmodammen har inte synts till igen.
   Alla de fågelskådare som samlats vid Källmodammen i Gälleråsen fick vända hem utan att ha sett den ovanliga fåglen fågeln.

   När Yngve Nilsson rapporterade sitt ovanliga fynd reste ett stort antal fågelskådare till platsen. Runt ett sextital räknades in i området runt dammen utrustade med kikare och varma kläder.
   När Karlskoga Tidning pratade med Yngve Nilsson på onsdagen stod det klart att ingen annan lyckats se den Ökenstenskvätta som farit vilse och hamnat i kalla Norden.
   Det finns inga fler fynd rapporterade säger Yngve Nilsson. Fågeln är nog borta nu, endera har den flugit vidare eller också har den dött.
   Alla de tillresta får alltså lämna Källmodammen med oförrättat ärende, och hoppas på bättre tur en annan gång.

 
Källa: Mia Jacobs/Karlskoga Tidning. Med tillstånd av: Jan Bergstam.
Bild på en Ökenstenskvätta.