Du är här: Startsidan  >>  Fotoalbum  >>  Tranfåglar
Tranfåglar (Gruiformes) & Rallar (Rallidae).
 
Utseende

Tranan är en stor vadare med långa, trubbiga vingar. Längden är 110-170 cm. Färgen är huvudsakligen grå. Kinder, nacke och hals är skiffersvarta, hjässan röd, huvudets sidor bakom ögonen och på överhalsen vitaktiga. Vingpennorna är svarta. De inre förlängda armpennorna har upplöst, krusigt fan. Stjärten är kort och har 12 pennor. Baktårna sitter betydligt högre än framtårna. Yttertån är genom bindhud förenad med mellantån. Innertåns klo är mycket kraftig. Benen är långa. Ett långt stycke av underbenen är naket. Näsborrarna ligger nära näbbens undre kant och är baktill omgivna av en hinna.

Beteende

Dess föda hämtas både från växt- och djurriket. Den är skygg, intelligent och livlig. Man hör tranornas karakteristiska trumpetande läte långt innan man ser dem. Under fortplantningstiden lever tranorna parvis. På vintern och under flyttningarna uppträder de i flockar. Den utför danslekar (inte bara under fortplantningstiden). Då intar de egendomliga kroppsställningar och vridningar, gör höga hopp, griper alla möjliga föremål med näbben för att kasta upp dem i luften o. s. v. När de dansat färdigt flyger de vidare för att häcka längre norrut. Äggen, 2 till antalet, läggs i en bale på en tuva. Ungarna föds rikt dunklädda och kan snart följa föräldrarna.

Utbredning

Dess utbredning sträcker sig över större delen av Europa. På vintern finns den i norra Afrika. I Sverige kan den påträffas över hela landet, numera dock sällsyntare än förr i de sydliga landskapen. Som flyttfågel anländer tranan till södra Sverige i mars eller april och flyttar därifrån i september eller oktober.

Bild på Tom Trana