Du är här: Startsidan  >>  Fotoalbum  >>  Tättingar
Tättingar (Passeriformes)
525 stycken bilder.
 

Tättingar (Passeriformes)

Tättingarna är den största ordningen inom klassen fåglar. Många av dem är sångfåglar och de har välutvecklade muskler i, och stor kontroll av syrinx, varför en del också kan lära sig prata. Alla tättingar gapar i boet, när de som ungar tigger mat från sina föräldrar. Ungefär hälften av alla världens fågelarter räknas som tättingar.

Tättingar delas in i osciner och subosciner. Oscinerna dominerar i Gamla världen men en del har spridit sig till de amerikanska kontinenthalvorna. Suboscinerna finns främst i Sydamerika och en del har även spridit sig till Nordamerika. Det finns även suboscina familjer i Afrika och södra Asien.

Ordningens vetenskapliga namn passeriformes härstammar från det latinska ordet passer (passeres i plural) vilket refererar till vilken liten fågel som helst men främst sparvar. Detta latinska ord har också gett vetenskapligt namn åt det släkte som bland annat omfattar gråsparv (Passer domesticus).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bild på Frivolitet. Frivolitet är en textil teknik där en spets av bomullstråd knyts med hjälp av en skyttel. På engelska heter denna teknik: Tatting