Du är här: Startsidan >> Fotoalbum >> Måsar, Trutar och Tärnor >> Tärnor
Måsar, Trutar och Tärnor Charadriiformes)
 
Tärnor (Sternus)
 

Tärnor (Sternidae) är en familj sjöfåglar som är nära släkt med måsfåglarna (Laridae) och finns spridda över hela jorden.

Tärnor är medelstora till stora fåglar med oftast grå eller vit fjäderdräkt. Huvudet har i många fall svarta markeringar. Fötterna har simhud. Näbben tämligen stor och oftast spetsig. Stjärten är mer eller mindre kluven. Lättare kroppsbyggnad och smala, spetsiga vingar jämfört med måsar.

Tärnor finns över hela världen, även i de Arktiska områdena. Den återfinns i anslutning till vatten så som , hav, sjöar, floder och träskområden. Många av arterna genomför långa flyttningar. Vissa populationer av silvertärna flyttar från Arktiska områden till Sydafrika eller till och med Antarktis tur och retur varje år.

Tärnor jagar i allmänhet fisk genom att spana medan de ryttlar för att sedan dyka ner på bytet. Ett fåtal arter snappar insekter på vattenytan. Sottärnan utgör ett undantag och seglar gärna på högre höjd än andra tärnor. Trots att tärnor har simhud på fötterna simmar de sällan.

Tärnor är långlivade, ofta 25-30 år.

Bild på ett frimärken med en tärna.